Ontharen

Antwoorden op veel gestelde vragen.

Hoe werkt de ontharingslaser?
De laser geeft een speciaal soort lichtstraal die gemakkelijk de huid binnendringt. Hoe lichter de huid hoe beter dit licht kan doordringen. Het licht concentreert zich in het pigment van de haarwortels waaruit de haren groeien. De haarwortels worden daardoor opgewarmd waardoor ze minder actief worden of geheel op non-actief worden gezet. De haargroei wordt daardoor verminderd of geheel stopgezet. 

Wat betekent permanente haarreductie?
Met “permanente haarreductie” wordt bedoeld een “stabiel en significant haarverlies voor een periode die langer duurt dan de complete haargroeicyclus op de behandelde plaats”.

Is iedereen geschikt voor laserontharing?
De meeste mensen wel. Maar een absolute eis is dat het haar donkerder moet zijn dan de huid. Anders lukt het zeker niet. Hoe kleiner het verschil tussen haarkleur en huidskleur, hoe moeilijker het wordt. Mensen met wit haar zijn helaas ongeschikt. Blond en rood haar is bijzonder lastig te behandelen. Ook mensen met een zongebruinde huid zijn niet geschikt, maar dit is met eenvoudige middelen op te lossen (zie voorzorgen). 

Welke plekken kunnen worden behandeld met de ontharingslaser?
Eigenlijk vrijwel overal waar zich overtollig haar bevindt. Maar dichtbij de ogen zeker niet. Zowel mannen als vrouwen laten zich behandelen: rug, borst, buik en nekharen bij mannen. En bij vrouwen bovenlip, kin, gelaat, benen, bikinilijn en oksels. Ook de armen, handen, voeten en oren worden behandeld.

Wat zijn de risico’s?
De Lightsheer laser is erg veilig en effectief. Onze deskundige staf is goed getraind in het veilig gebruik van deze laser. Zie verder HIER.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling? Is het pijnlijk?
U krijgt een speciale bril op om uw ogen te beschermen tegen het felle laserlicht. De laser wordt afgesteld op uw huidskleur, uw haarkleur en de plaats waar u zult worden behandeld. De lichtpulsen die door de laser worden afgevuurd (ongeveer 1 per seconde) voelt u als een elastiekje dat tegen uw huid wordt geschoten. Door het unieke koelsysteem van de laser wordt uw huid beschermd tegen oververhitting. Hierdoor is pijnbestrijding eigenlijk nooit nodig.

Hoe zit het met zogenaamde “‘flitslampen”?
Deze “‘flitslampen” zijn geen lasers maar gebruiken ongeveer hetzelfde principe door met intense lichtflitsen te werken. Het probleem bij deze apparaten is dat de afstelling van het apparaat bij de individuele patiënt veel moeilijker is waardoor is het risico op huidbeschadiging beduidend groter dan bij de lasers. De flitslampen zijn minder effectief in ontharen dan de Diode Lightsheer Laser uit ons CLT en wordt daarom niet standaard ingezet voor behandeling van overbeharing.

Kan het in één behandeling?
Nee. Bij niemand. Dat komt omdat de laser alleen de haarwortels kan uitschakelen die zich in de zogenaamde actieve groeifase bevinden. Dat is zo”n 50 tot 80 procent van de haren. De rest bevindt zich in de zogenaamde rustfase en wordt door de laser niet beïnvloed. Globaal kan worden gesteld dat na iedere behandeling de beharing met ongeveer 30 procent afneemt.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Voor ontharen meestal tussen de 5 en 8 behandelingen. In enkele gevallen meer. De diode Lightsheer laser is nog steeds de meest effectieve behandeling. Behandeling van de rug is het moeilijkst. Voor de rug geldt dat er gemiddeld wel 10 behandelingen nodig kunnen zijn. Tegenwoordig wordt gemeld dat men in sommige gevallen de behandeling na het aanvankelijk goede resultaat nog 1 á 2 x per jaar moet herhalen. Dit noemt men een “touch-up”, zodat haartjes die nieuw ontstaan zijn na de behandeling alsnog behandeld kunnen worden.