Medisch ontharen

Medische redenen

Er zijn verschillende medische redenen om klachten weg te nemen of te verminderen met laserontharen.

  • Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis): een ontsteking ter plaatse van de bilspleet, waarbij haren zorgen voor een ontsteking. Het is een plek die zeer slecht geneest en vaak zijn één of meerdere operaties nodig. Om een recidief te voorkomen wordt het aanbevolen de haren op die plek te behandelen met lasertherapie. Doordat na de laserbehandelingen de haargroei nagenoeg verdwenen is worden nieuwe klachten voorkomen.
  • Hidradenitis supperativa: ontstekingen ter plaaste van de bikinilijn en/of oksels. Door de haren te behandelen met lasertherapie kunnen de klachten van ontstekingen verminderd worden.
  • Transgender: ongewenste haargroei in het gelaat en op het lichaam kan behandeld worden met laserontharen. Als een geslachtsveranderende operatie gepland is is het raadzaam tijdig te starten met laserontharen. Het kan zeker vele maanden duren voordat het gewenste resultaat van laserontharen bereikt is.
  • Huidtransplantaat: ongewenste haargroei op een huidtransplantaat of op een donorhuid kan behandeld worden met laserontharen zodat de plek waar het transplantaat bedoeld is beter past bij de omliggende haarloze huid.
  • Stoma: het kan zijn dat ter plaatse van een stoma haar groeit waardoor het stoma-zakje niet goed bevestigd kan worden op de huid . Het kan ook zijn dat het verwijderen van het stoma-zakje vervelend aanvoelt door de haargroei ter plaatse. Om deze klachten te verhelpen is laserontharen heel geschikt.
  • Littekens: als de huid een andere structuur heeft door littekenvorming kan het een probleem zijn om op die plek te ontharen. Om haargroei of snijwondjes op die plek te voorkomen kan laserontharen een uitkomst bieden.